Duo & Ensemble Oriana

Ensemble Oriana

 

Anneke richtte Ensemble Oriana in 2009 op, samen met blokfluitisten Hidesato Sugiyama en Yorgos Pavlakos. In het begin speelde het ensemble muziek uit verschillende stijlen, maar al snel bleek de liefde voor muziek uit de Renaissance en Middeleeuwen zo groot, dat de musici besloten om binnen Ensemble Oriana zich hierin te specialiseren.

 

Momenteel bestaat de basis van Ensemble Oriana uit Duo Oriana, Anneke Hoekman en Hidesato Sugiyama. Zij geven samen concerten, maar werken voor grotere projecten samen met andere blokfluitisten en zangers.

 

Mona Lisa

In 2016 heeft het ensemble veel succes gehad met "Mona Lisa", een programma met muziek uit de Italiaanse 14e eeuw, de tijd waarin Leonardo da Vinci zijn beroemde schilderij maakte. Voor de concerten werkte Anneke en Hidesato samen met zangeres Esther Kronenburg. Ook in 2017 zal dit programma nog te horen zijn.

 

Woud der verwachting

Het nieuwste programma, heeft alles te maken met een het levensverhaal van Charles d'Orleans. Charles d'Orleans werd tijdens de 100-jarige oorlog bij de slag bij Azincourt (1415) door de Engelsen gevangen genomen, en hij is 25 jaar lang daar gebleven als krijgsgevangene. Hij schreef tijdens deze ballingschap gedichten die zijn gebundeld in "Het woud der verwachting." Hella Haase schreef een roman met dezelfde titel over deze historische figuur. Tijdens de concerten kunt u naast Hidesato, Anneke en Esther, ook luisteren naar tenor Joep van Buchem.

 

Nieuwsgierig? Geïnteresseerd?

Kijk voor meer informatie op www.ensemble-oriana.com.

 

Duo Oriana

 

Hidesato Sugiyama en Anneke Hoekman werkten al ruim 10 jaar samen in verschillende ensembles en projecten, toch besloten zij 2 jaar geleden om hun krachten in een duo te bundelen. Hun muzikaliteit, manier van werken en klankideaal sluiten erg op elkaar aan en hun eerste concert werd direct door de krant betiteld als “gedurfd en muzikaal.” Hidesato en Anneke hebben als doel verhalen te vertellen door middel van muziek, ze spelen daarom ook niet alleen middeleeuwse en renaissance muziek, maar wisselen af met virtuoze barokke en spannende hedendaagse stukken.

 

 

O tu, chara sciença mia musica

Het eerste programma kreeg de titel "O tu, chara sciença mia musica." Dit is de eerste zin van een madrigaal wat Giovanni da Firenze schreef rond 1300. Hieronder vindt u de hele tekst.

 

O tu, chara sciença mia musica,

O dolce melodia, con vaghi canti,

Che fa rinovellar tuttor gli amanti

 

E io son corda di tuo consonançia,

Che maginar solea tuo bel trovato,

Or son procurator et avocato

 

Però ritorno a te, musica chara

Ch’ogn’atto bel d’amor da te s’apara.

Oh music, dear science of mine

O sweet melody which, through lovely songs

Makes lovers renew against their love

 

And I who, as a string in your consonance

Used to recreate you beautiful inventiveness,

Am now you proxy and your advocate

 

That is why I return to you, my Music

Because every fine deed of love is learned from you.

Tijdens het concert kunt u luisteren naar verschillende muziekstukken die een beeld geven van de ontwikkeling van de blokfluit en de muziek in de laatste 750 jaar. Zoals de titel al doet vermoeden is het concert een ware ode aan de muziek.

Copyright© All Rights Reserved

Laatste update: Oktober 2017