Duo & Ensemble Oriana

Ensemble Oriana


Anneke richtte Ensemble Oriana in 2009 op, samen met blokfluitisten Hidesato Sugiyama en Yorgos Pavlakos. In het begin speelde het ensemble muziek uit verschillende stijlen, maar al snel bleek de liefde voor muziek uit de Renaissance en Middeleeuwen zo groot, dat de musici besloten om binnen Ensemble Oriana zich hierin te specialiseren.


Momenteel bestaat de basis van Ensemble Oriana uit Duo Oriana, Anneke Hoekman en Hidesato Sugiyama. Zij geven samen concerten, maar werken voor grotere projecten samen met andere blokfluitisten en zangers.Petrarca en de Ars Nova

De schrijver, dichter en humanist Petrarca werkte in Avignon aan het hof van de paus. In deze omgeving leerde hij Laura kennen, waar hij verliefd op werd. Petrarca droeg zijn bekendste werk, zijn beroemde canzoniere aan haar op; een dichtbundel die voornamelijk gedichten bevat over zijn onbereikbare en onbeantwoorde liefde voor haar. 


Als geleerde en dichter werd hij in zijn eigen tijd al zo gewaardeerd dat hij gelauwerd werd in Rome. In later eeuwen werd hij ook nog bewonderd en nagevolgd door andere dichters, die de Petrarkisten genoemd worden. Vele van zijn gedichten werden op muziek gezet. Echter deze composities zijn uit een veel latere periode.


Ensemble Oriana schetst een beeld van Petrarca en zijn tijd door middel van muziek uit dezelfde 14e eeuw, die in Frankrijk Ars Nova en in Italië Trecento genoemd werd. We spelen composities van o.a. Machault, Dufay, Jacopo da Bologna en Francesco Landini. Daarnaast vertellen we over het leven van Petrarca en lezen we voor uit zijn werk, dat veel toegankelijker is dan men gewoonlijk denkt.


Mona Lisa

"Mona Lisa" is een programma met muziek uit de Italiaanse 14e eeuw, de tijd waarin Leonardo da Vinci zijn beroemde schilderij maakte. Voor de concerten werkte Anneke en Hidesato samen met zangeres Esther Kronenburg. Ook in 2017 en 2018 zal dit programma te horen zijn.


Woud der verwachting

Charles d'Orleans werd tijdens de 100-jarige oorlog bij de slag bij Azincourt (1415) door de Engelsen gevangen genomen, en hij is 25 jaar lang daar gebleven als krijgsgevangene. Hij schreef tijdens deze ballingschap gedichten die zijn gebundeld in "Het woud der verwachting." Hella Haase schreef een roman met dezelfde titel over deze historische figuur. Tijdens de concerten kunt u naast Hidesato, Anneke en Esther, ook luisteren naar tenor Joep van Buchem.


Nieuwsgierig? Geïnteresseerd?

Kijk voor meer informatie op www.ensemble-oriana.com.


Duo Oriana


Hidesato Sugiyama en Anneke Hoekman werkten al ruim 10 jaar samen in verschillende ensembles en projecten, toch besloten zij pas 2 jaar geleden om hun krachten in een duo te bundelen. Hun muzikaliteit, manier van werken en klankideaal sluiten erg op elkaar aan en hun eerste concert werd direct door de krant betiteld als “gedurfd en muzikaal.” Hidesato en Anneke hebben als doel verhalen te vertellen door middel van muziek, ze spelen daarom ook niet alleen middeleeuwse en renaissance muziek, maar wisselen af met virtuoze barokke en spannende hedendaagse stukken.O tu, chara sciença mia musica

Het eerste programma kreeg de titel "O tu, chara sciença mia musica." Dit is de eerste zin van een madrigaal wat Giovanni da Firenze schreef rond 1300.  Hieronder vindt u de hele tekst.


O tu, chara sciença mia musica,

O dolce melodia, con vaghi canti,

Che fa rinovellar tuttor gli amanti


E io son corda di tuo consonançia,

Che maginar solea tuo bel trovato,

Or son procurator et avocato


Però ritorno a te, musica chara

Ch’ogn’atto bel d’amor da te s’apara.

Oh music, dear science of mine

O sweet melody which, through lovely songs

Makes lovers renew against their love


And I who, as a string in your consonance

Used to recreate you beautiful inventiveness,

Am now you proxy and your advocate


That is why I return to you, my Music

Because every fine deed of love is learned from you.

Tijdens het concert kunt u luisteren naar verschillende muziekstukken die een beeld geven van de ontwikkeling van de blokfluit en de muziek in de laatste 750 jaar. Zoals de titel al doet vermoeden is het concert een ware ode aan de muziek.